Toeslag code C88

Mondzorgverleners mogen voorlopig vanaf 1 augustus 2020 een toeslag van 4,26 per patient in rekening brengen als tegemoetkoming voor extra kosten door de corona-uitbraak. De toeslag is een tegemoedkoming van kosten die samenhangen met dez zorg van inidividuele patienten, zoals triage en (extra) persoonlijke beschermingsmiddelen. Voor tandheelkundige zorg geldt code C88. De prestaties zijn voorlopig van kracht vanaf 1 augustus 2020.

Hoe kan ik mijn patienten uitleggen waarom tandartsen en orthodontisten een corona toeslag mogen rekenen?

De coronatoeslag is een compensatie voor de gestegen inkoopkosten van de persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondmaskers, alcohol, gezichtsscheremen handschoenen etc. De extra tijd die tandartsen kwijt zijn aan triage en het laten spoelen met waterstofperoxide. In Nederland zijn de tarieven als enige in land in Europa volledig bepaald door de overheid. De basis waarop dit gaat is een formule met kosten en tijd; als deze veranderen is er een extra (tijdelijke) code nodig.

DEe mondzorg is vergeleken met andere landen zeer betaalbaar en en ook van een goede niveau. De corona toeslag wordt ook toegepast in o.a. Belgie (ca. 20 euro) en Duitsland (ca. 12 euro).